Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hallac-ı Mansur

Wolfgang Günter Lerch

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
238 syf.
7/10 puan verdi
Hiç de tarzım olmayan bir kitapdı şöyleki dinler tarihi ,din üzerinden yapılan siyasetleri ve özellikle de arapların yaptıkları yobazlıklarla ilgili kitapları okuyamıyorum..kitabın yazarı Wolfgang Günter Lerch (Frankfurt Allgemeine gazetesinin Ortadoğu editörüymüş kitabı yazdığında ama şimdilerde Avrupa konseyinin genişlemeden sorumlu bakan üyesi) aslında tamamen yüz kızartıcı böyle bir dini yobazlık olmaz olsun denilebilecek Hallac ı mansur isimli bir adamın ve tek suçu da tanrıyla olan maneviyatının gereği hislerini halka açıklamaya cüret etmek olup,devrin mollaları tarafından devlet düşmanı ilan edilmesi ve bunu izleyen süreçte 922 yılında Bağdat'da fetva ile çarmıha gerilip işkencelerle idam edilmesini anlatıyor.Başlarda güzel akıcı ilerledi ama ortaları çok sıkıcıydı..Ta ki Hallac-ı mansur un ölmeden önce idam sehbasında onu izlemeye gelen halka söylediği son sözlerini okudaktan sonra fikrim tamen değişti çünkü şu anda da geçirliliğini sürdüren cümleler en az 2-3 kere okunmalık cinsden ...son olarak bu katliamın üzerinden binlerce yıl geçmiş ama insanlar yobazlık yapmaya devam etmiş ve kimbilir kitaplara yazılan ,yazılmayan daha kaç hallacı mansurl
Hallac-ı  Mansur
Hallac-ı MansurWolfgang Günter Lerch · Yurt Kitap Yayın · 20001,418 okunma
Reklam
238 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Tasavvuf tarihinin devrim yaratan, efsane ismi Hallac-ı Mansur'un İlahi Aşkı uğruna yaşadığı çileli hayatı, mücadelesi; zamanının gerici müslümanlarının ihaneti ile İmam Azam Hz.'lerinin de katline sepep Abbasi Hilafet makamının fermanıyla iskence edilerek öldürülmesini mistik olaylarla süsleyip anlatan güzel bir kitap. Tavsiye ediyorum!
Hallac-ı  Mansur
Hallac-ı MansurWolfgang Günter Lerch · Yurt Kitap Yayın · 20001,418 okunma
238 syf.
9/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Kitap İran'da söylediği sözler sonucu yanlış anlaşılma ve biraz da halkın otoriteye karşı çıkaracağı isyandan korkulması sonucu işkence ile hayatına son verilen Hallac ile ilgili bazı bilgiler sunuyor. Kitap içerisinde Hallac'ın söylediği bu sözlere yer verilmiş. Bu sözler ki islam felsefesi yönünden incelendiğinde birkaç cilt kitap yazılacak türden bu sebeple bu kitap kaynak kitap olarak görülmemeli fikrimce. Kurgu hoşuma gitti,Hallac'ın hikayesi kitapta yer alan Prof. ve arkadaşlarının zamanda yolculuk yaparak 1000 öncesine gitmeleri ile aktarılıyor. Yalnız sonu çok havada kalmış, yazar daha fazla uzatmak istemediğinden kitabı bitirmek istemiş gibi duruyor. Okumak hoşuma gitti,Hallac'ın neden idam edildiğini öğrenmek isteyenler için okunabilir bir kitap.
Hallac-ı  Mansur
Hallac-ı MansurWolfgang Günter Lerch · Yurt Kitap Yayın · 20001,418 okunma
238 syf.
7/10 puan verdi
Alman profesör Klapprothun Irana gitmesi ve orda kaybolması üzerine bölgeye giden gazeteci Eigenbrod şans eseri profesörün günlüğüne ulaşır. Günlükte profesörün bir zaman yolculuğu yaptığı ve Hallacın hikayesini oğlu Hamidin dilinden anlatılıyor. Okurken dönemin ilişkilerini sufiliğin kişiler için anlamını maniheizm hinduizm ve zerdüştlüğe dair bilgiler ediniyorsunuz. Ilgimi çeken şey ise kitaptaki bir Türk karakterin adının Atsız olmadıydı neyden esinlenerek bu ad verilmiş doğrusu merak ettim ve etkilendim. Roman tadında biyografi okumak isterseniz tavsiye ederim.
Hallac-ı  Mansur
Hallac-ı MansurWolfgang Günter Lerch · Yurt Kitap Yayın · 20001,418 okunma
Reklam
238 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Merhaba İnsanlar.. Öncelikle belirtmek isterim ki kitap anlatım açısından bana Vladimir Bartol un Alamut kitabını hatırlattı.Bunu söylememin nedeni de iki kitapta da yazarlar kendi dini siyasi kültürel fikirlerini okuyucuya bir kahraman üzerinden anlatması.Bunda yadırganılıcak bir tarafa yok , ki tarihi roman yazıyorsanız kurgu olması şart. Kitap diğer tarihi romanlara nazaran içinde bir miktar bilim kurguya da yer vermiş olması beni şaşırttı.Tarihi bir romanda bilim kurgu fikrine açıkçası çok da sıcak baktığım söylenemez.Ama tabi yazarın tercihidir ayrıca kitabın bütünselliğini de hiç bozmandan yapması okumamı zorlaştırmadı. Kitap bence bir miktar eksik bırakılmış gibi geldi bana.Belli noktalardaki ana kahramanlara ne oldu ne bitti neler yaptılar hiç bilmiyoruz.Yazar bunu okuyucuya bırakmış.Buda kısmen de olsa bir eksiklik hissiyatı yarattı bende.-Spoiler!-Özellikle modern hayattaki ana karakterimiz gazeteci Eigenbrod a ne oldu hiç bilmiyoruz yarım kaldı resmen en son bulduğu günlüğü elçilik vasıtasıyla memleketi Almanya'ya götürmeyi planlıyordu ve devamı yok yarım resmen. Neyse kitap bir miktar eksik kalmış olsa da benim nazarımda iyi bir kitap olduğu gerçeğini değiştirmiyor.Bir çok bilmediğim duymadığım dinler felsefeler düşünceler hakkında çok fazla şey öğrendim özellikle kendi dinimiz İslam hakkında düşündürücü bilgiler yorumlar var.Felsefi olarak insana bambaşka düşünme yorumlama sorgulama katkısı sağlıyor kitap.Bana bu konu da bir çok şey kattığını düşünüyorum kitabın.Tavsiyedir... Görüşmek üzere :)
Hallac-ı  Mansur
Hallac-ı MansurWolfgang Günter Lerch · Yurt Kitap Yayın · 20001,418 okunma
238 syf.
6/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Kitabin arkasinda yazdigi gibi tam bir inancin ve direnisin oykusu.Hallac-i Mansur un hayatini anlatiyor.Acikcasi ben bu adami hic duymamistim. Bu kitap sayesinde araştirdim kendisini, 'Enel hak' diyen ilk insanmis. Ayrica mevlana'nın aşağıdaki sözüne mevzu bahismiş: "Onun söyledikleri bizim söylediklerimiz yanında çok hafif kalır; fakat biz sır tutmasını bildik ve kurtulduk."Kitabı okurken Hallac’ın yolculuk tutkusu, onun “kendinden önce çevreni tanı, sonra kendini tanırsın” fikri beni çok etkiledi. Boyle bir mutasavvifin kaderinin carmihta son bulmasi beni cok üzdü.Ama kendisinin de dediği gibi o ancak böyle ölurse yaşayacaktı.
Hallac-ı  Mansur
Hallac-ı MansurWolfgang Günter Lerch · Yurt Kitap Yayın · 20001,418 okunma
238 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
“Eppur sie muove” *
(Her şeye rağmen dünya dönüyor)* İnsanların gönüllerindeki sırları pamuk gibi lif lif edip açığa vurduğu için "Hallac" ve davasının zafere ulaşmış olduğuna işaretle de "Mansur" (Hallâc-ı Mansur) adıyla, bilinir... -ayrıca; ●Hindistan’da "Al-Mucit" (icad eden, yaratan), ●Çin ve Türkistan’da
Hallac-ı  Mansur
Hallac-ı MansurWolfgang Günter Lerch · Yurt Kitap Yayın · 20001,418 okunma
238 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
İran’a araştırma yapmak için giden Alman profesörünün iki İranlı dostu ile beraber kutsal olarak bilinen bir dağda zaman yolculuğuna çıkmasını ve bu yolculukta Hallac-ı Mansur olarak bilinen Hüseyin İbni Mansur’un idamına denk gelmesini konu almıştır. Bin yıl önceye dayanan bu yolculuk sayesinde tüm yaşamı boyunca şehir şehir gezen Hallac’ın yaratıcıya olan aşkını, kendi mensup olduğu dinin diğer dinler ile ortak ve farklı yönlerini sorgulayarak görmemizi sağlıyor. Kitap çok akıcı giderken sonu erken final olan dizilere benzemiş. Alman profesör ve dostlarına ne oldu? Alman profesörün akibeti için gelen gazeteciye ne oldu? Gözaltına alınan “Kafa Yoranlar”a ne oldu? Eksik kalmış sonu.Tamam biliyorum amaç kitaptaki kurgu ile Hallac’ı öğrenmemizdi fakat bence bu kişiler de kurgunun birer parçası oldukları için onlar içinde bir son yazılsaydı daha güzel olurdu.Hallac’ın idam öncesi yaptığı konuşma çok etkileyiciydi. Kitabın eksik gelen sonuna rağmen dinlere, yaratıcıya körü körüne bağlı insanların bu kitabı okuması gerektiğini düşünüyorum. Herkese iyi okumalar.
Hallac-ı  Mansur
Hallac-ı MansurWolfgang Günter Lerch · Yurt Kitap Yayın · 20001,418 okunma
Reklam
238 syf.
·
Puan vermedi
·
16 günde okudu
Enel Hak
Romanın konusu ise Hallac-ı Mansur ile ilgili araştırma yapmak için İran’a giden Profesör Klapproth’un bir anda ortadan kaybolması ve bunun Almanya’da büyük bir yankı bulması üzerine başka bir araştırmacı olan Eigenbrod’un Klapprot’un izini bulmak istemesi ve bu sırada Klapprot’un Hallac’ın yaşadığı döneme gidip Hallacın idam edilmesine bizzat tanık olması üzerine kurulmuştur. Hallac-ı Mansur hakkında kurgusal roman niteliğinde olan bu eserde tasavvuf düşüncesini benimsemiş olarak bildiğimiz Hallac’ın vasıflarından ve hayatından izleri bulmak mümkündür. Ancak eser Hallac’ı herkesten farklı bir tasavvuf düşüncesi sahip bir şahıs olarak karşımıza çıkarmaktadır. Ene’l-Hakk sözünün ölümüne neden olduğu söylenen Hallac’ın bu söylemi ölmeden önceki dönemlerde alimlerle tanışması ve gerçek tasavvuf düşüncesine sahip olduğu izlenimi eseri şekillendiren önemli imajlardan biri olmuştur. Tasavvufu dinin yerine koymaya çalışan bir zihniyet eserde açıkça görülmektedir. Eserde dinin bilinen esaslarına ters diyebileceğimiz ve dinin temelinin teşkil eden Kuranın tasavvuf karşısında yetersiz olduğu düşüncesi hakimdir. İnsanların değer atfettiği kişilerin özellikle de Hallac’ın haydut gösterilmesi Hac rehberlerinin hırsız sıfatıyla anılması, İslamın aslında değerli gördüğü kadınların haz aracı olarak görülmesi eserin İslam araştırmacısı kimliği olan bir şahıs tarafından yazılmış olması dikkat çekicidir. Oryantalist olduğu hayatında yer alan yazarın eserinde gördüğümüz İslam muhalifi söylemler yazarın kimliğindeki bu bilgiyi onaylar niteliktedir.
Hallac-ı  Mansur
Hallac-ı MansurWolfgang Günter Lerch · Yurt Kitap Yayın · 20001,418 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.