Geceleyin Kütüphane

Alberto Manguel
Daha önce Okumanın Tarihi (2001), Borges’in Evinde (2002), Palmiyelerin Altında Stevenson (2004), Hayali Yerler Sözlüğü (YKY, 2005) ve Okuma Günlüğü (2007) kitaplarını yayımladığımız Alberto Manguel’den yine kitaplar, kütüphaneler, okumak ve yazmak üzerine bir kitap.  Geceleyin Kütüphane, George Steiner’in “okumaya yazılmış bir aşk mektubu” sözleriyle övdüğü Médicis ödüllü Okumanın Tarihi ile aynı gelenekten: Kütüphanelerin uygarlığımızda oynadığı kritik rolün sürükleyici öyküsünü ele alıyor.  “Yazılı sözün yorulmaz şampiyonu” (The Vancouver Sun), “sözün saklayıcısı ve kitabın koruyucusu” (The Globe and Mail) Alberto Manguel, Fransa’daki evinde kurduğu kütüphaneden yola çıkıyor ve engin hayalgücüyle Eski Mısır’dan Arap dünyasına, Çin’den Roma’ya, yazarların kişisel kütüphanelerinden İnternet’teki kütüphanelere uzanıyor. Mahkûmların “sözlü kütüp-haneler”i, Kont Drakula’nın ve Frankenstein’ın canavarının hayali kütüphaneleri, hatta Borges’in Tlön’ü, H.P. Lovecraft’ın Necronomicon’u gibi yazılmamış kitaplardan oluşan kütüphaneler bile Manguel’in ve kitabının “erişim” alanında.
Yazar:
Alberto Manguel
Alberto Manguel
Çevirmen:
Dilek Şendil
Dilek Şendil
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 30 dk.Sayfa Sayısı: 300Basım Tarihi: Eylül 2008Yayınevi: Yapı Kredi YayınlarıOrijinal Adı: The Liibrary at Night
ISBN: 9789750814778Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
300 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitap okumayı, kitaplarla arasındaki ünsiyeti daha da sağlamlaştırmayı isteyen herkesin -ki buradaki kitlenin büyük çoğunluğunun- okuması gereken kusursuza yakın bir kitap. İsmi bile şiir gibi. Aslında her şey Manguel'in evinde bir kütüphane kurmak istemesiyle başlıyor fakat temelde bu istek onun henüz küçükken edindiği çılgınca kitap okuma merakından kaynaklanıyor. Borges okumaları burada pek masum sayılmaz. Dünyadan, yerelden, oradan buradan, yüzyıllar öncesinden kalma kütüphaneleri didik didik inceleyen, kitapların tasnif ve istif şekilleriyle birlikte kitap ve okur arasındaki diyaloga farklı şekilde değinen kitap. Son olarak, kitapta tasarlanan şahsi kütüphane mit, düzen, mekan, güç, gölge, şekil, rastlantı, işlik, zihin, ada, sağkalma, unutuş, düş gücü, kimlik ve yuva olarak bölümlere ayrılıp inceleniyor. Eh, elçiye zeval olmaz. Ben sevdim eller alsın.
Geceleyin Kütüphane
Geceleyin KütüphaneAlberto Manguel · Yapı Kredi Yayınları · 200892 okunma
Reklam
300 syf.
6/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Puanım 3/5 (%65/100) Genel olarak hoşuma gitti. Manguel'in kitaplar, kütüphaneler ve okuma hakkında yazdığı bir inceleme. Gece Yarısı Kütüphanesi ile birlikte almıştım ve otomatik olarak aynı şeyden bahsettiğini düşündüm. Alakası yokmuş çünkü kitap kurgu bile değil. Yine de kurgudan biraz da olsa bu şekilde uzaklaşmak iyi geldi. Kitap birçok bölüme ayrılmış ve Manguel farklı açılardan kütüphaneleri inceliyor. Benim özellikle hoşuma giden bölümler "Mit olarak Kütüphane," "Rastlantı olarak Kütüphane" ve "Düş Gücü olarak Kütüphane" oldu. Baştan sona çok güzel resimler vardı ve onlar da okuma deneyimine katkıda bulundu. Yani beğendim kitabı ve tavsiye ediyorum.
Geceleyin Kütüphane
Geceleyin KütüphaneAlberto Manguel · Yapı Kredi Yayınları · 200892 okunma
300 syf.
·
Puan vermedi
·
36 günde okudu
Kitapları severiz, ya kütüphaneler? Okuma kültürünün gelişiminde bilmenin,bilginin birikimi ve gelecek kuşaklara aktarımında yeryüzünde en büyük görev kütüphanelere kalmıştır. Onlar da ülkeler gibi zapt edilmis,insanlar gibi zulme uğramış. Kitabın gücünden korkulmasa neden yakılsın onca kütüphane, neden Fırat nehri günlerce mürekkep aksın? Alberto Manguel ismini listeme Fatma Bayram vesilesiyle ekledim, okuduğum ilk kitabı. Çokca sevdim, okumaya devam ederim. Kütüphanelerin tarihine merakınız varsa,okuyun.
Geceleyin Kütüphane
Geceleyin KütüphaneAlberto Manguel · Yapı Kredi Yayınları · 200892 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.