Edebiyat Atlası

Necip Tosun
Edebiyat Atlası’nın öncelikli hedeflerinden biri günden güne gücünü yitiren, gözden düşen edebiyatın hayatımızdaki karşılığını yeniden sorgulamak, gündeme getirmek, önemini, vazgeçilmezliğini ortaya koymaktır. Çalışmada, günümüzde gazeteler, televizyonlar ve sosyal medya araçlarıyla çarpıtılan gerçeklerin ancak edebiyatın diliyle hakikate ulaşacağı, insanlığın büyük birikiminin büyük edebî eserlerle geleceğe aktarılacağı örneklenirken, edebiyatsız bir dünyanın nasıl barbar, hoşgörüsüz ve ötekini anlamaktan uzak kaba bir dünya olacağı hatırlatılmaya çalışılmakta. Edebiyat, insanlar arasında ortak bir duygu, ortak bir dil geliştirirken, gelir geçer olayları aşıp, insanlara değişmez hakikatleri aktarır. Edebiyatın, sanatın birleştirici ortak dili, bizi birbirimize yaklaştırabilir, farklı anlayışlara köprü olabilir, birbirimizin acılarını, sevinçlerini paylaşmamızı sağlayabilir. Büyük edebî eserler; insanı, hayatı, burada bulunuş nedenimizi, arayışlarımızı, özlemlerimizi, sevinç ve acılarımızı anlatırken insanlara ayna olur, kendimizle yüzleşme zemini yaratır. Çalışma boyunca edebiyatın, okumanın bize neler kazandırdığı vurgulanırken, okurla birlikte bir okuma serüvenine çıkılmakta. Edebiyat Atlası bu yanıyla da bir edebiyat kütüphanesi oluşturmaya çalışanlara teklif ettiği kitaplarla nitelikli bir kütüphane vadediyor.
Yazar:
Necip Tosun
Necip Tosun
Tahmini Okuma Süresi: 14 sa. 30 dk.Sayfa Sayısı: 512Basım Tarihi: 2019Yayınevi: Dedalus Yayınları
ISBN: 9786059203968Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
512 syf.
·
Puan vermedi
Edebiyat Üzerine
Yaklaşık 1-1,5 yıldır edebiyatın daha teknik kısmıyla ilgili kitaplar okumaya gayret gösteriyorum. Bu okumalar genel kabul görmüş görüşün aksine yazmak için değil, bir estetik değer oluşturmak, okuduklarımı daha iyi değerlendirebilmek adına. Sadece teknik değil edebiyat üzerine denemeler, düşünce yazıları da okuyorum. Dönem sınırlaması
Edebiyat Atlası
Edebiyat AtlasıNecip Tosun · Dedalus Yayınları · 201952 okunma
Reklam
512 syf.
9/10 puan verdi
Edebiyat Atlası
Edebiyatla gerçek anlamda ilgilenmeyenlerin bilemeyeceği yazarlardan biridir Necip Tosun. Öyküleri ve daha çok edebi eleştirileri ile tanınan yazarlarımızdandır. Yazarın ilk okuduğum kitabı ''Edebiyat Atlası'' oldu. Başlangıç olarak iyi bir kitap seçtiğimi düşünüyorum çünkü bu eserle bir bakıma yazarın edebiyata bakış açısını da görmüş oldum.
Edebiyat Atlası
Edebiyat AtlasıNecip Tosun · Dedalus Yayınları · 201952 okunma
512 syf.
7/10 puan verdi
Edebiyat Atlası, edebiyatla ilgili akla gelebilecek her konuya yaklaşık onar sayfalık makalelerle yer veren bir kitap. Kitapta ayrıca yüzer kitaplık dünya ve ülkemiz için roman ve öykü kitaplığına da yer verilmiş. Kapsam açısından oldukça doyurucu olmasına rağmen özellikle edebiyat konusundaki bir eleştiri kitabı için fazla sayılabilecek miktarda yazım yanlışı olduğunu söylemek gerekiyor. Ayrıca yazar doğu edebiyatının önemi üzerinde oldukça yoğun şekilde durmasına rağmen örneğin 429'uncu sayfadaki Dünya Roman Kitaplığında doğu edebiyatından Necip Mahfuz ve Sadık Hidayet dışında yazar ve kitaba yer verilmemesini anlamak mümkün değil. Listeye baktığınızda herhangi bir dünya kitaplığı listesinden çok da farklı bir liste bulamıyorsunuz maalesef. Son olarak 250-268'inci sayfalarda işlenen İslamcı Yazarların Batı Yazarları Kitaplığı başlıklı konunun kitaba katkısını sorgulamak gerekiyor diye düşünüyorum. Bu bölümde Mehmet Akif, Necip Fazıl, Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Rasim Özdenören, Cahit Zarifoğlu ve İsmet Özel'in batı edebiyatı ile ilgili görüşleri ve beğendikleri yazarlar anlatılmış. Neden bu yazarlar seçilmiş, bu yazarların batı edebiyatına ilgi göstermeleri olağan dışı bir durum mudur bilemedim.
Edebiyat Atlası
Edebiyat AtlasıNecip Tosun · Dedalus Yayınları · 201952 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.