Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
87 syf.
·
Puan vermedi
Merhabalar Bir sitem hikayesi Kitabı okudum. Alıntılara bakıyorum, birçoğunu kitapta göremiyorum. Acaba diyorum ben mi yanlış kitap okuyorum. Kitapta olmayan dizeleri neden ekler insan anlayamıyorum? Biri bana anlatsın lütfen. Bilal'e anlatır gibi anlatsın, kafam basmıyor çünkü. Yazarlara, şairlere verdiğimiz değer bu mudur? Onlara ait olmayan sözleri, dizeleri onlara mal etmek. Bu bizim o güzelim yazarlara, şairlere yapılan en büyük saygısızlık değil de nedir? Palyaço diye bir şiir eklenmiş kitaba. Rahmetli Turgut Uyar'ın oğlu Hayri Uyar açıklama yaptı, babamın böyle bir şiiri yoktur diye. Palyaço şiirini Turgut Uyar'ın bir hayranı kendisine yazdı, isminin de açıklanmasını istemedi. Ama kitap alıntısına bakıyorum Palyaço var. İşin komik tarafı, sayfa numaralarıyla! Evet güzel insanlar, biraz dürüst olalım lütfen. Sahtecilikle bir yere varamayız. Beğeni aşkınız bilgi kirliliklerine neden olmasın lütfen. Saygılarımı sunar, iyi akşamlar dilerim.
Divan
DivanTurgut Uyar · Bilgi Yayınevi · 19701,018 okunma
Reklam
87 syf.
3/10 puan verdi
Bir haftada bitirdim kitabı ya cidden. Hiç okuyasım dahi yoktu sonra artık bir gazla hadi oğlum koçum yaparsın sen bunu hadi hadi diye diye bitirdim. Biçim olarak beğenmeyeceğim bir şey değil divan özelliklerini yansıtıyor kitapta beğenmediğim yer anlatımı. Üslûbu ve konu içerik artık her neyse hiçbir anlam ifade etmedi benim için. Bir de şu mesele var ben divanı çağdaş vezne yakıştıramıyorum kullanılan kelimeler kalıplar dandik geliyor gerçekten. Bu konuda bir tek Gök Bilge Hüseyin Nihal Atsız Beğ'i tek geçerim gerisi fasa fiso hani yazamıyorlar yazılmıyorda zaten bir ahengi bir tınısı hoş bir sedası dahi yok. Ama eski vezinde bambaşka seviye de divan okuyoruz. Okuması da farklı bir seviye. Bir yerde Kürdistan diyor :) bu benim için mesele değil ama çok şaşırdım incelemeleri okudum hemen hemen ama hiç kimse bu konuda bir şey yazmamış halbuki normalde savaş çıkar kan çıkar ölüm kokardı. Şaşırdım pek doğrusu.
Divan
DivanTurgut Uyar · Bilgi Yayınevi · 19701,018 okunma
87 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 saatte okudu
Okuduğum bu kitapla yıllar yıllar öncesine, 1970 Ankarasına gittim sanki ...Hiç karşılaşmadığım bir şiir yazılış tarzıydı doğrusu. Yazım kuralları, noktalama işaretleri değilde sadece kelimelerin anlatmak istedikleri vardı bu kitapta...Alışmış olduğum tarzı bir kenara bırakıp öyle okudum her bir satırı. Duygularını anlatmakta değişik benzetmelere gitmiş şairimiz... Her insanın duygularını anlatış tarzı var ve ben farklı yazarların kalemleriyle tanıştıktan sonra kim bilir nasıl güzelliklerle daha karşılaşacağım...Okumaya ve yeni kalemler tanımaya devam... Ufak bir uyarı ‼️ Kitabı okumadan önce araştırdığımda karşıma çıkan alıntıların kitapta bulunmadığını farkettim. Sayfa sayılarından baktığımda da bulamadığım değişik alıntılar var. Yani sahte alıntıların ortalıkta kol gezdiğini görmek beni fazlasıyla üzdü. Emeğe saygı lütfen... Keyifli okumalar...
Divan
DivanTurgut Uyar · Bilgi Yayınevi · 19701,018 okunma
87 syf.
8/10 puan verdi
·
15 günde okudu
divan'a bakma durağı
eksilmesin hiçbir şey hiçbir şeyden dahi olsa kalsın biraz - - - Uzun zamandır kitap okumaya ayıracak pek vaktim yoktu. Dolayısıyla böyle arada oluşacak boşluklarda daha rahat okuyabilmek için bu süreçte bir şiir kitabı seçmek istedim. Kitabı da tabletim veya telefonumdan okumak için e-pub olarak bulmam gerekiyordu ve arşivde araştırma yaparken karşıma ismini "Göğe bakma durağı" ile çok sık duyduğum Turgut Uyar çıktı. Bende aslında o kitabını okumak istiyordum ama sadece "Divan" vardı ve bende bunu okumaya başladım. Şiirleri okurken bazılarından gerçekten çok büyük zevk aldım, bazılarını uzun uzun düşünmem gerekti, bazıları saçma geldi.. Ama genele vuracak olursak kitabı beğendim. Safi duygular ile anlık yazılmış dizeleri okurken, Turgut Uyar'ın yazdığı an yanındaymışım gibi hissettim. Şiir kitapları diğer edebi eserler gibi değerlendirilmemeli. Düz yazı gibi de okunup geçilmemeli. Lütfen bunlara dikkat edip kitaplara hak ettiği değeri verelim...
Divan
DivanTurgut Uyar · Bilgi Yayınevi · 19701,018 okunma
Reklam
87 syf.
9/10 puan verdi
·
34 saatte okudu
Kitaplar bir ev olsa "dinlenme odası" sen olurdun
Şiire; biyografisini ,kavgasını , umudunu, sevdasını, hasretini sığdıran ve bunu başaran bir çoğumuzun mutlaka birkaç dizesini bildiği şiirleri ile akıllara kazınan yüzyıllar boyunca devam edecek olan eserleri aynı etkiyi verecektir şüphesiz Turgut Uyar. Yeni başlayanlar için etkileyici, duyguları karşı cinse dökmek isteyen birileri için kurtarıcı,yorulan ruhların dinlenme odası. ..hani insanın kendi kendini bulamadığı, hatırlayamadığı saatler olur ya, işte onlar..
Divan
DivanTurgut Uyar · Bilgi Yayınevi · 19701,018 okunma
87 syf.
·
Puan vermedi
·
21 günde okudu
Turgut Uyar... Bazen gözlerim doldu ve bazen kızdım. Zaten şairlerle bir alıp veremediğim var benim sanki. Hem beni anlıyor gibi yazıyorlar şiirlerini ,hem de bambaşka pencerelere meyledince, bana sırtını dönüyorlar gibi. Böylece kızıyorum işte. Sen Turgut Uyar rahmetli... Vapurdaki o Japon kızdan bahsetmeseydin o şiirde, sana şu an kızgın olmayacaktım.Neyse boşver. Sen toprağın altından, ben toprağın üstünden, hadi gel! Göğe bakalım... #okudumbitti
Divan
DivanTurgut Uyar · Bilgi Yayınevi · 19701,018 okunma
87 syf.
6/10 puan verdi
Turgut Uyar'ı çok severim. Göğe Bakma Durağı kitabını da çok sevmiştim ama bu kitabında çok fazla duygusallaşma olmadı. Dümdüz okudum. Son kısımlara doğru beğendiğim bir şiir kitabı oldu. Kötü diyemem ama en azından benim okuyup sevebileceğim bir tarz değildi. Bitirmek için bitirmiş olduğum kitaplardan biri oldu.
Divan
DivanTurgut Uyar · Bilgi Yayınevi · 19701,018 okunma
87 syf.
3/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Yeni Türk şiirine, biçim ve öz bakımından yenileșme sürecinde katkı sağlayan sanatçılardan biri olan Turgut Uyar'ın şiir kitabı. Uzun mısraların yer aldığı şiirler var içinde. Tekrara dayalı, ahenkli bir söyleyiș var bazı şiirlerde. Özellikle bazı mısralar berceste niteliğinde oldukça güzeldi. Fakat kitabın bütününe bakınca çok sevdiğimi söyleyemem... Bununla beraber eserdeki bir şiir, sahiden hoşuma gitti. Onu ekleyerek bitiriyorum. ______________ ben bir gün giderim ki neyim kalır eksik bıraktığım her şeyim kalır yaz günü kim ister ki öldüğünü eksik bıraktığım her şeyim kalır yaşamam bir beyazlık gibi sanki eksik bıraktığım her şeyim kalır genişlerim dağılırım beyazım ben bir gün giderim ki neyim kalır ben bir gün giderim ki ey diri at elbette benim de bir şeyim kalır
Divan
DivanTurgut Uyar · Bilgi Yayınevi · 19701,018 okunma
Reklam
87 syf.
·
Puan vermedi
Şiir okumaya başladığım günden beri aynı soruyu sorarım kendime? Neden bazı şiirler bana peşpeşe yazılmış gibi gelir? Sayfalarca sürmüş şiirlerin arasından neden sadece birkaç mısrayı seçiyorum? Neden bunları yazanlara şair diyorlar? Ahmet Haşim, Yahya Kemâl şiirde ne kadar ciddi ve hassastırlar. "Tek pencereli bir odada elma yedik ısıra ısıra" gibi bir mısrayı onlarda görmek mümkün değildir. Bence bu "mısra" bile değildir. Ama bir şiir olarak okuyucuya sunulmuş. Ben de denedim, daha doğrusu bir gençlik heyecanı ile kâğıda döktüğüm şiir benzeri şeyler vardı. Şiir çok değil, öz yazmaktır. Yahya Kemal Fransadan döndüğünde şiirsiz şair olarak nâm salmıştı. İstanbulda meşhurdu ama tamamlanmış bir şiiri yoktu. Nihad Sâmi Banarlının anlattığına göre Süleymaniyede Bir Bayram Sabahının tamamlanması yıllar sürmüştür. Isıra ısıra elma yemeyi bir şiirin mısraı olarak nasıl sunmuşlar okuyucuya. "Gel ey büyük bakış yüce suskunluk gel artık beri" "Senin hüznün bir yazıdır, bir eski zamandır." "Çözdüm bir uzak bakışı güllere bakan Güller soldu o bakış kaldı akan" "Ellerimiz sonsuz bir alışkanlık gibi" Ama bu güzel şiir parçaları da aynı adama ait. Bunlardan hangisi şiir, hangisi değil?
Divan
DivanTurgut Uyar · Bilgi Yayınevi · 19701,018 okunma
87 syf.
·
Puan vermedi
Arz-ı Hal şiirini okuyunca bir anşaire tavır almam gerekiyormuş gibi hissettim. Aslında bence şiir hiçbir ideolojinin esiri olmamalıdır. Şiiri yaşamak, hissetmek gerekir. Bilmiyorum belki şiirlerinde bir ideoloji de vardır. Ama yine de seviyorum Turgut Uyar'ı. Hem o göğe baktıran şair :) "Fakirlik hali. Lületaşından gerdanlığa gücüm yetmemiş, Sana Sapanca'dan bir sepet elma almışım..." şu mısralarda bulduğum samimiyetin yeri de ayrı. Bir tas daha şiir içsem dedirtiyor :)
Divan
DivanTurgut Uyar · Bilgi Yayınevi · 19701,018 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.