Amatör Psikanalizi

Sigmund Freud

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
136 syf.
8/10 puan verdi
Freud’un kendince hayali bir karakter yaratıp aslında,kendi kendine sorduğu soruları cevaplayarak ayrıntılara girmeden ;psikanalizin ne olduğu,amacı ve işlevi ,bu tedaviye hangi koşullarda izin verileceğini saptamak, başarılı bir psikanaliz uygulamasında ne gibi gerekliliklerin olduğu,psikanalizin tıbbın mı yoksa psikolojinin mi bir dalı sayılması gerektiği üzerine fikirleri,psikanaliz uygulamalarını yapma konusunda amatörlerin yeri vb. konuları ele aldığı kitabıdır. Bu kitabı yazma gerekçesi, hekim sayılmayan meslektaşı olarak tanımladığı Dr.Refik’in şarlatan hekimlik suçlanmasıyla mahkemeye verilmesidir. Hekimlerin psikanaliz karşısında nasıl bir tutum takındığı,ileri zamanlarda bu tutumun nasıl bir gelişim izleyebileceği konusundaki açıklamalarında amatörlerin de psikanalizi yapabilmesinin gerekliliğini savunur.Bu tartışmaya ise ikinci dereceden önem verir. Önem verdiği ilk düşünce ise psikanalizin uygulanmasına yöneliktir.Psikanalize ya hiç ilişilmemeli ya da belli öğrenim gören bu hakkı kazanmış kişilerin düzen halinde konuya açıklık getirebilecek nitelikte yapabilmesini savunmaktadır. Kolay,anlaşılır bir kitap fakat psikanalize yabancı okurlar için aynı etkileri oluşturacağını düşünmüyorum. Psikanalize ve Freud’un öğretilerine ilgisi olan herkese tavsiye ediyorum. Keyifli okumalar. Sevgiyle kalın:)
Amatör Psikanalizi
Amatör PsikanaliziSigmund Freud · Say Yayınları · 2015925 okunma
Reklam
136 syf.
9/10 puan verdi
Freud psikanalitik kuramı ortaya attığı ilk zamanlar, psikanalizin doğası gereği analist'in doktor olması gerektiği düşüncesini taşıyordu. Sonradan ise iyi bir psikanaliz eğitiminden geçmiş, savunmayı-rezistansı aşmayı ve hastayı yargılamadan onunla tam bir güvenle etkileşim kurabilecek seviyeye gelmiş kişilerin de analiz yapabileceğini kabullendi. Amatör psikanalizinde o dönemde türemeye başlayan amatör, hekimlik lisansı olmayan psikanaliz tutkunlarının Freud'un görüşleriyle olması gerektiği yere oturtulduğunu görüyorsunuz. Psikanaliz amatörlere bırakılmayacak türden mühim bir bilimsel yöntem midir yoksa herkesin az çok bilgi sahibi olması gereken bir hazine midir? Daha sonra ise Viyana'daki amatör psikanalistlerin yaptığı hatalar, psikanalizin yanlış anlaşılmasına sebep olduğu için Freud amatör psikanalistler fikrinden şüphe etmeye başladı. Bu kitapta da bu iç tartışma ortamını bulacaksınız. En iyi öğrenme metodlarından biri bu iç tartışma yöntemi olduğu için, Freud'un bu kitabı başta olmak üzere çoğu kitabındaki fikirlerin daha iyi anlaşıldığını düşünüyorum. İy okumalar.
Amatör Psikanalizi
Amatör PsikanaliziSigmund Freud · Say Yayınları · 2015925 okunma
136 syf.
7/10 puan verdi
·
23 saatte okudu
Freud’un okuduğum ilk kitabı. Psikanalize girişte insanların kafalarındaki soruların bazılarını cevaplayan, bir iki gün içinde bitebilecek bir kitap. Fakat psikanalizin nasıl yapıldığını detaylıca anlatmıyor, psikanalizin tıp eğitimi alınmadan öğrenilip öğrenilemeyeceğini bir söyleşi havasında tartışıyor. İletilen soruların bazıları absürt bazıları da yararlı. Bilgi açısından -her ne kadar kitap kısa da olsa- tatmin oldum. Freud kitapta amatörlerin (amatörleri hekim olmayanlar olarak tanımlamış) sadece psikanaliz eğitimi alarak psikanaliz yapabileceğini savunuyor. Psikanalist olmak için tıp eğitimini yararlı ve pratik bulmuyor, bunu bir vakit kaybı olarak görüyor. Psikanalizi tıpın bir dalı olarak bile görmüyor. Nevrozun nasıl oluştuğundan ve psikanalitik tedavi basamakları ile nasıl tedavi edilebileceğinden bahsediyor. İleride nöroloji ile ilgilenmek istediğimden kitabı okumak benim için çok verimliydi. Ama Freud’un dediği gibi, psikanaliz ile ilgilenmek için tıp okumaya gerek yok. Okumanızı öneririm :)
Amatör Psikanalizi
Amatör PsikanaliziSigmund Freud · Say Yayınları · 2015925 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.