Hüseyin Tolga Coşkuner

Hüseyin Tolga Coşkuner
@htolga
Ayrılığın Kökeni ve Türkiye’de Modernleşme Atılımları adlı kitapların yazarı...Öğretim görevlisi, avukatlık ve hakimlik mesleklerini icra etti. Halen hakimlik yapmaktadır…
Sabitlenmiş gönderi
En tehlikeli olan günahkar ve mantık dışı davransalar da, kendilerini erdemli sayanlar değil midir?
Sayfa 179 - olipsoKitabı okudu
Reklam
Hali hazırda devletlerin neredeyse yarısı özel terörizm suçları belirlemiş durumdadırlar ve bunların neredeyse hepsi birbirinden farklıdır. Bazı ülkelerde terörizm kavramı genişletilmiş durumdadır. Ceza yasalarında adı geçen “terörist”in anlamı belirsizdir. Terörizmin evrensel ve ayrıntılı bir tanımının olmamasına karşın terörizmin yok edilmesine yönelik uluslararası toplumun sürekli çağrıda bulunması, bu kavramdan ne anlaşılması gerektiğinin devletlere bırakılması anlamına gelebilir, bu da baskıcı rejimlerin fiillerinin meşrulaştırılması sonucunu doğurur.
Orta Çağ dinsel ve deontolojik bir etiği, Tanrının ahlak yasalarına göre geliştirmiştir. Çağcıl etik ise, insanın dışındaki otoritelere, özellikle Tanrının ahlak yasalarına değil, insanın doğasına dayanmaktadır.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Kant’a göre bir kimse hem iyi, hem de aptal olabilir. Oysa Aristoteles’e göre aptallık iyiliğe engeldir.
İnsanın karşısına son erdem olarak adalet çıkar. Adil insan ise, mutlu ve güçlü insandır.
Reklam
Tam bilgi doğrudur. İnsan beden ve ruhtan oluşan denge ve uyuma dayanan bir bütündür. Bu denge ve uyum sağlanınca iyi ve mutlu yaşamaya ulaşılır; bozulunca da hastalık doğar.
270 syf.
·
Puan vermedi
·
16 günde okudu
“Bir kişiye bir suç işlediği için değil, yasal dahi olsa çoğunluk tarafından terörist olarak belirlenen bir örgüt üyesi ya da etkinliklerine katılmış olduğundan dolayı terörist olarak belirlenir. Siyasi karar alma ritüeli yasal gerçeğin yerine geçer.”Bu sözler kitabın 83. sayfasında geçmekle birlikte belki cümle olarak öylesine okunup geçiştirilebilir. Lakin yazarın bu söylediklerini bilfiil iliklerine kadar hissetmiş bir yargıç olarak söylüyorum ki; hukuk olmazsa toplum olmaz, demokrasi olmaz, adalet olmaz. Bir toplumda yangın varsa, yangından ilk kurtarılacak olan hukuktur, toplumu yangından kurtaracak olan da hukuktur.
Hukuk Devletinin Sonu
Hukuk Devletinin SonuJean-Claude Paye · İmge Kitabevi · 200911 okunma
270 syf.
·
Puan vermedi
·
16 günde okudu
Hukuk Devletinin Sonu
Hukuk Devletinin SonuJean-Claude Paye
6/10 · 11 okunma
Terörle mücadele aracılığıyla iktidar yeni bir siyaset kavramı dayatmaya çalışıyor.
Sayfa 259Kitabı okudu
Ne zaman ki olağanüstü hal kural haline gelir o zaman siyasal sistem ölümcül bir sisteme dönüşür.
Sayfa 255Kitabı okudu
Reklam
Emperyalist güç, kendi eylemlerini haklı gösteren yegane gerçekleri oluşturan sanal bir gerçeklik üretir. Konu artık basit olarak hukukun askıya alınması değildir. Bu yaklaşımın belirleyici özelliği gerçeklerin yorumlanması da yatmaz; belirleyici özelliği gerçeklik üretiminde tek bir dünya tezahüründe yatmasıdır.
Sayfa 249Kitabı okudu
ABD’de Başkan kendisine özel askeri mahkemelerin hakimlerini atama yetkisini tanıdı. Normalde yargıya devredilecek olan güçlerin yürütmede toplanması ABD Başkanı’nın, Adalet Bakanı’nın ya da Başsavcı’nın hakimler gibi hareket etmesine izin veriyor.
Sayfa 248Kitabı okudu
Polise, Sulh Mahkemesi hakimine uygun olan yetkileri bahşeden düzenlemeler, yargının yürütme gücü tarafından araçsallaştırılması ile beraber gider. Savcı giderek yürütme tarafından kurulan bir hiyerarşi tarafından kontrol edilir. Adalet Bakanın olumlu direktiflerinin ve emirlerin boyunduruğa altına al olan savcı “kriminal tazmin” ve “ceza pazarlığı” süreçlerinde neredeyse bir hakim yetkilerine sahiptir. Devamlı genişlemekte olan usul, mahkemelerin dışarıdan dolaşılmasına izin verir. Gerçekler temelinde değil de sanığın suçunu kabul etmekle ilgili gösterdiği isteğe bağlı olarak suçu belirleme imkanının savcıya verilmesi kanunilik prensibine aykırıdır. Bu ayrıcalık, hukuku öznelleştirme eğiliminin bir parçasıdır ve hukuk devleti tarafından sunulan tüm anayasal garantiler içeriğini boşaltır.
Sayfa 247Kitabı okudu
Polisin yetkilerinin artması aynı anda hukukun askıya alınması ve hukuk düzeninde diktatörlüğe giden bir değişimdir. Bir kişinin polis nezaretinde tutulma süresinin uzaması, gece aramaları ya da yakın gözetim bireysel özgürlükleri koruyan prosedürleri ortadan kaldırır.. Kanıt sunma esasen polisin sözüne körükörüne güvenmeye dayanır.
Sayfa 246Kitabı okudu
Emperyalist hukuk düzeninin olgunlaşmasında ABD, lokomotif işlevi görmektedir. Herhangi bir savaş ilanı olmaksızın alıkonulan Guantanamo mahkumların medya tarafından fiyakalı bir şekilde el ele alınmışı bu yeni düzenin kurucu bir öğesini oluşturur. Bu kişilerin hiçbir hukuki statüsü yoktur; onlar ne esir ne de adi tutuklulardır. Tüm uluslararası sözleşmelere aykırı olarak zincirlenmiş ve kafese konmuş tuttukların devamlı gösterilmesi, ABD yönetiminin hukukunu askıya alınmasını emperyalist örgütün temel taşı yapma isteğini göstermektedir.
Sayfa 243Kitabı okudu
Tüm ulus devletlerde olduğu gibi Amerika Birleşik Devletleri’nde ikili bir hukuk sistemi kurar: Yurttaşlar için hukuk devleti ve yabancılar için bir hukuksuzluk yönetimi.
Sayfa 241Kitabı okudu
2.951 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.