Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hafsa

Hafsa
@Strikhedonia
Yaşadık.. Ve bazen; yaşadığımızı ispatlayabilmek için öldük.
İnsanların olduğu gibi toplumların da tarihlerinde dönüm noktaları vardır. Bu dönüm noktaları bazen sessizce, kendiliğinden çalar kapıyı, bazen de korkunç bir gök gürlemesi gibi patlar.
Reklam
“Ama her şeyde olduğu gibi siyasette de ulaşılan en yüksek nokta, aynı zamanda inişin başlayacağı noktaydı.”
“Tarih kürsüsünden halinizi seyrediyorum. Suçluların telaşı içindesiniz. Işıktan korkuyorsunuz.”

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Kişiler kendi yaşamalarını şansa bırakma özgürlüğüne sahiptirler. Ancak devlet yönetimini elinde tutanların asgari tarihsel ve toplumsal sorumluluk açısından böyle bir şansları yoktur.
Nedir? Ne değildir.
İstihbaratın dedikodu ve ispi­yon değil; aslında insan zekasının en önemli çalışma biçimlerinden birisi, sosyal bilimlerin en gelişmişlerinin başında gelen bir sosyal bilim ve aynı zamanda bir zanaat olduğunu İstihbaratın derinlerine girdikçe öğreniyorsunuz.
Reklam
“Bilgi Güçtür” - Francis Bason
"istihbarat, her türpolitik, ekonomik, sosyal ve askeri gelişmeyi anlamayı ve derhal öngörmeyi amaçlayan evrensel bir sosyal bilimdir."
Düşman, kendi sistemini en adil, en üstün, en demokratik ve en fazla refah getiren sistem olarak överken, hedef aldığı ülkenin sistemini ise insanlık dışı, adil olmaktan uzak, antidemokratik ve halkı fakirliğe mahkum edecek sistem olarak karalar. Hasım ülkenin yönetici sınıfı, karamsarlık, ve teslimiyet duygusuna itilmeye çalışılır. Psikolojik savaş bir anlamda milletierin ülküleri arasındaki savaştır. Ülküsünü yitirmiş millet veya psikolojik savaş neticesinde yanlış ülkü tespit ettirilmiş olan millet psikolojik savaşı yitirmiştir.
"Kullanılması bilinirse psikolojinin tersanelerinde dünyanın en kudretli toplarından daha etkili silahlar dökülebilir"
Yalan sadece gerçeği gizlemez, aynı zamanda sahte bir gerçeklik yaratır.
Reklam
Bir ülkenin sahip olduğu imkân ve yeteneklerin toplamından zaaf ve eksikliklerinin toplamını çıkardığımız zaman o ülkenin gerçek gücünü bulmuş oluruz. Buna o ülkenin niyet/amacı eklendiğinde muhtemel politikalar ortaya çıkar.
Stratejik istihbarat, bir devlet için gelecekte ortaya çıkabilecek fırsatları, tehditleri araştırıp tespit ederek ve öngörerek, karar alıcıların önüne olabilecekler ile ilgili seçenekler koyarak onların siyaset üretme sürecini daha doğru bir zemine çekmek amacı ile yapılan istihbarat türüdür.
Türk milletinin "ayranının geç kabarması" Türk milletinin zaman algılamasını en iyi anlatan cümlelerden birisidir. Zaten Türk milleti gibi 4000 senelik bir milletin ayranının hızla kabarması mümkün değildir. Bu milletin bir çok tarihsel badireyi atlatmış olmasının verdiği özgüven ile de yakından ilgilidir. Bir diğer ifade ile Türk milletinin tepkileri geç değil, tarihsel derinliği ile orantılıdır. "Türk sabanın sesi ile tavşanı uyutur ve avlar" şeklindeki Yunan atasözü Türklerde zaman kavramını bir başka şekilde ifade etmiştir.
"Ben siyasî meseleleri de askerî vaziyetleri gibi harita üzerinde mütalaa ederim." - Mustafa Kemal Atatürk, 1924
1.866 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.